Pravosljavlje ForumДОБРОДОШЛИ НА АНАСТАСИЈА - ПРАВОСЛАВЉЕ ФОРУМ

Ако још увек нисте члан нашег форума препоручујемо Вам да се региструјете и придружите нам се. Поделите са нама ваша искуства и мишљења. Желимо вам пријатан боравак и дружење на АНАСТАСИЈА - ПРАВОСЛАВЉЕ форуму.


Поздрав, чекамо вас !!!

Pravosljavlje Forum

КОРАК СРЦЕМ, УМОМ И РЕЧЈУ СТАЗАМА ПРАВОСЛАВЉА
 
HomePortalCalendarFAQ/УпутствоРегиструј сеПриступи
+ ДОБРО ДОШЛИ НА ФОРУМ! МОЛИМ ТЕ ДА НЕ БУДЕШ САМО ЧИТАЛАЦ ТЕКСТОВА. ПОСТАНИ ПРИЛОЖНИК ПРАВОСЛАВЉУ, ВЕЛИКА ДЕЛА СТВАРАЈУ МАЛИ ЉУДИ ПРОЖЕТИ ЉУБАВЉУ ПРЕМА ВЕРИ И НАЦИЈИ!!! + • + "Будите мудри као змије и безазлени као голубови". • + "Мудрост ће вас сачувати да вас вуци нe растргну, а доброта ће вас сачувати да ви не постанете вуци". • + Патријарх Српски, Г. Павле + •
ИЗВИЊАВАМО СЕ ПОСЕТИОЦИМА ФОРУМА ЗБОГ РЕКЛАМА КОЈЕ СЕ ПОЈАВЉУЈУ ИСПОД БАНЕРА (испод овог текста). РЕКЛАМЕ СЕ ПОЈАВЉУЈУ НА ФОРУМУ ИЗ ЈЕДНОСТАВНОГ РАЗЛОГА ЈЕР ЈЕ КОРИШЂЕЊЕ СОФТВЕРА ФОРУМА БЕСПЛАТНО И НА ИЗБОР РЕКЛАМА НЕМАМО УТИЦАЈ. ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ.

Share | 
 

 ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ

Go down 
АуторПорука
гордана
нови члан
нови члан
avatar

Female
Број порука : 16
Година : 51
Локација : doboj
Члан од : 06.06.2012

ПорукаНаслов: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   Thu Jun 12, 2014 4:57 pm

ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ


Поред ових појединачних дана, Црква је установила и опште дане за спомињање свих "од вијека преминулих, праотаца, отаца и свих православних хришћана". То су: све суботе у години (осим Лазареве, Велике суботе и суботе Свијетле седмице), јер је у тај дан Господ сишао у ад и ослободио душе умрлих старозавјетних праведника и увео их у Своје вјечно Царство; затим, задушнице у суботу Месопусне седмице, па у суботу уочи Свете Тројице (Духова) и у суботу уочи св. Димитрија (Митровдана). Помињање умрлих врши се и у тзв. "побусани понедјељак", први дан по Томиној недјељи.

Месопусне суботе Црква се у својим молитвама сјећа прије свега оних који су умрли напрасном смрћу и који нијесу опојани онако како је то установила Света Црква. Свеобухватност њених молитава на тај дан управо је потресна. Она се тада не моли за преминуле уопште, него помиње сва њихова поколења, звања и сталеже, и све видове смрти којима су неки изненада скончали:

"Упокој рабе Своје у дворима Својим и њедрима Авраамовим, оце и браћу нашу, пријатеље и сроднике, свакога човјека који Ти је вјерно послужио и преставио се к Теби и удостој их Свога Небесног Царства!... Упокој, Господе, све који благочасгиво уснуше: цареве, свештенике, архијереје, монахе, мирјане, у сваком узрасту људскога рода!... Са четири краја земље примајући, Господе, благовјерно уснуле, погинуле на мору или копну, у ријекама или на изворима или језерима или у равницама, оне који посташе плен звијери или птица или гмизаваца, све их упокој!... Оне које потопи вода, и покоси рат, које трус однесе и огањ попали, о Милостиви, уврсти у Заједницу Праведних!... Оне који изненада уграби муња или смрзну мраз или однесе смртоносна рана,... које уби мач или коњ или град, снијег или туга умножена, или их цигла усмрти или земља затрпа,... оне које убише врачарски напици, отрови, који се кошћу задавише, упокој са Светима, Господе!..."

Зашто је Црква ове своје молитве везала баш за Месопусну суботу? Зато што се сљедећег дана, у Месопусну недјељу, по уставу Светих Отаца, помиње Други Христов долазак и Страшни суд. По мишљењу Цркве, то је најприкладнији тренутак да се Господу узнесу молитве за све преминуле од Адама до данас.

Помен умрлима на Духовске задушнице установљен је зато што је на свету Педесетницу запечаћено искупљење рода људског силом Животворног Пресветог Духа Који се излива и на живе на земљи и на упокојене. Црква тада приноси "молитвена очишћења'' за душе преминулих и моли се да се ови упокоје на мјесту освјежења, јер ''Те неће мртви хвалити, Господе!"Митровске задушнице установљене су у Руској Цркви ради помена војницима погинулим у бици Димитрија Донског са Мамајем, у коју је руски великаш ушао по благослову св. Сергија Радоњешког (у XIV вијеку). Ове задушнице су се касније усталиле и код нас. У ту суботу ми посјећујемо гробља и чинимо помене не само изгинулим војницима, него и свим преминулим сродницима и пријатељима. У Српској Цркви дан одређен за нарочито помињање свих погинулих "за вјеру и отачаство" јесте Видовдан. Помен умрлима у "побусани понедјељак" установљен је да бисмо послије свијетлог празника Васкрсења Христовог могли да подијелимо са упокојенима радост Васкрсења. Тога дана излазимо на гробове својих сродника и пријатеља да бисмо их поздравили радосним поздравом Спаситељеве побједе над смрћу - "Христос васкрсе!''

ДА ВАМ НЕ ДОТУЖИ МОЉЕЊЕ ЗА ПРЕМИНУЛЕ!

Само се по себи разумије да, ако желимо да се престављени наши ближњи удостоје да добију спасоносне плодове помињања, они који савршавају помињање морају да се придржавају неких услова.

Најприје, помињање мора да се савршава у духу истинске православне вјере и са пуним уздањем у Милосрђе Божије, у силу заслуга Христових. Само тако помињање је свето, моћно и успјешно у прибављању духовне користи умрлима.

Јеванђелска историја пружа нам најубједљивије примјере тога како се цијени жива вјера и како много она може да значи и за наше ближње уснуле у Господу. Вјера небо приклања, вјера ад потреса, вјера демоне окива, вјера узе греховне растрже, вјера гробове отвара, вјера мртве васкрсава, вјера Гњев Божији у Милост превраћа. "Није добро отети хљеб од дјеце и дати га псима", рекао је Господ Исус Христос жени Хананејки, која га је молила за помоћ, али када је жена, гоњена вјером, завапила: "Да, Господе, али и пси једу од мрвица које падају са трпезе господара њихових", Спаситељ је тада рекао жени вјерујућој: "О жено, велика је вјера твоја, нека ти буде како хоћеш!" Шта, послије овога, не би могла да учини снажна вјера за утјеху умрлима!"

Друго, помињање умрлих треба вршити, испуњавајући услов срдачне у Христу љубави према њима. Јер, како ми можемо да привучемо Љубав Божију к умрлима, ако сами према њима љубави немамо? Наша љубав према умрлима треба да буде проводник Божије љубави према њима. Наша љубав у томе случају треба да дјелује онако како дјелује љубав оца, када он из воденог понора извлачи изнемоглога сина који се дави. Тада снаге очеве замјењују немоћ синовљеву, љубав очева чини све оно што би за своје спасење учинио сам син, да није остао без средстава и снаге за то. Такво њежно, пријатељско, братско расположење у Господу душа наших према уснулој сабраћи мора бити угодно Богу. Јер Сам Он заповиједио нам је да љубимо ближње као саме себе, да их љубимо искрено, од све душе, и у животу и послије смрти. "Љубав ближњег свога као себе самога", (Мар - 12,13), рекао је Господ наш Исус Христос. С обзиром на то, и молитва савршавана из љубави и са љубављу хришћанском, бива угодна Богу, а успјех богоугодне молитве је несумњив. Свети Јефрем Сиријски вели:

"Када молитву прати љубав, она узлази ради разговора са Богом и отварају јој небеска врата и нико јој улазак не брани - ни Анђели ни Серафими не пријече јој да се, по својој жељи, приближи Богу и добије оно што иште".

На крају, помињање умрлих треба савршавати колико је могуће чешће. Бог понекад не испуњава одједном наше жеље. Он, већином, куша нашу вјеру, гледа наше трпљење и често нам не испуњава другачије наше молитве, него након дуготрајних и појачаних наших мољења.

"Понекад наше молитве не бивају брзо услишене", каже свети Макарије Велики, ''по неизрецивој некој премудрости ради испитивања слободне воље да би се видјело да ли исправно и вјерно поштују Бога, Који је обећао да ће дати онима који ишту и да ће отворити онима који (о врата) куцају, да би се видјело да ли су они повјеровали у ријеч Његову и хоће ли остати у неколебивој вјери и хоће ли свом својом љубављу молити и искати, неће ли се одвратити од Бога у злострадање и у страху, неће ли се предати лењивости, павши у невјерје и безнађе и не истрајати до краја, због одуговлачења и испитивања њихове воље и хтијења. (Бесједа 29, 2)

Зато ми, не очајавајући у погледу успјеха наших молитава за умрле, треба при помињању умрлих да продужимо своју молитву не посустајући, и својом вјером и постојанством у молитви да умилосгивимо праведни Суд Божији. Господу Богу је угодно да се молимо са трпљењем и да не очајавамо у погледу успјеха молитве наше, све док не добијемо оно што желимо. По том основу молитве за умрле, које трпељиво и стално продужавамо, прије или касније треба да донесе корист умрлима. Зато је света Православна Црква молитве за умрле уврстила међу молитве свете Литургије, која има да се продужава до Другог Христовог доласка.

Када би се пред нама отворили бездани вјечности, када бисмо ми видјели умрлу сабраћу нашу, зацијело би прва њихова ријеч, прва њихова молба нама била молба да их помињемо! Они би нам рекли: "Браћо! ви не можете да у потпуности замислите колико је за нас потребно и утјешно ваше помињање! Какву нам корист, каква добра доноси! Једно ћемо вам рећи: Својим помињањем ви отварате тајанствена врата кроз која к нама улазе и свјетлост и живот и спокојство и радост!" Не останимо глухи на молбе наше у Господу уснуле браће! Молимо се са вјером и љубављу за упокојење њихово читавог свог живота. Небески Отац Љубави, видјећи нашу љубав према умрлима, као Милостиви и Сведобри, неће им отказати Љубав Своју: "Јер, ако ви, будући зли, умијете да добра дајете чедима својим, колико ће више Отац ваш Небески дати добара онима који их у Њега ишту (Мат. 7, 11).

Црква се моли: "Спаситељу, сјети се уснулих по добром закону и у доброј вјери. Упокој их са Светима... Дај им заједницу у светлости благодати!... Избави их од сваког мучења!... Боже, поштеди и оне обнажене од благодати, који отворене душе стоје пред Твојим Лицем!... У дан свеопштег васкрсења... Ти ћеш открити дјела таме и мисли људских срдаца. Поштеди тада, као Човекољубац, оне који Ти сагрешише али од Тебе не одступише... Очисти њихову греховну маглу и удостоји их Својих благодатних дарова!..." А Христос Спаситељ прима мољења Цркве и, поред све своје вјечне Правде или, можда, баш због ње, не престаје да бива "бездан милости" за њену престављену дјецу. Својом благодаћу постепено их очишћује од гријеха и страсти, и помаже да се у њима развију клице вјере, наде и љубави према Њему Самом... И најзад, када је Њему познато и угодно, уводи их у присну заједницу са Собом и светим житељима Неба.

__________________________
*) Дан смрти рачуна се по црквеном до 4 часа по подне, тј. до вечерња. Да би се израчунало у који ће дан пасти четрдесетница, узима се дан смрти и броје се дани до пет, на пр. умрло је лице у петак до 4 по подне - треба бројати: петак, субота. недјеља, понедјељак, уторак - значи 40. дан пада у уторак. Четрдесетодневни парастос се служи тачно у 40. дан, па ма у који дан он пао.

Назад на врх Go down
Boris
почетник
почетник
avatar

Male
Број порука : 57
Година : 28
Члан од : 01.03.2009

ПорукаНаслов: Re: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   Sat Aug 30, 2014 6:52 am

СУБОТА ЈЕ ДАН ЗА ПОМИЊАЊЕ УПОКОЈЕНИХ
НАЈМАЊЕ ШТО МОЖЕМО ДА УРАДИМО ЗА ЊИХ ЈЕ ДА СЕ ПОМОЛИМО И ДА ИХ СЕ СЕТИМО ✞ ✞ ✞

Помени Господе у Царству Своме, вјечном и непролазном, све до сада преминуле Православне очеве и браћу нашу. Све моје сроднике који се упокојише у вјери и нади на Васкрсење и живот вјечни. Помјани Господи во Царствије Твоје, све до сада пострадале војсковође и војнике од Косова поља до дана данашњег, у протеклом рату и у свим до садашњим ратовима. Помени Господе и оне за чије се гробове зна и за чије се не зна, за оне које нема нико да помене, чија једино ти, Свеблаги, имена знаш. Све их помени у Цартву Твоме, како сада тако и до вијека, и опрости им свако сагрешење вољно и невољно учињено речју или дјелом, и сотвори им Господи вјечнују памјат ✞ ✞ ✞

Назад на врх Go down
zeljko djuric
нови члан
нови члан
avatar

Male
Број порука : 17
Година : 56
Члан од : 13.08.2010

ПорукаНаслов: Re: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   Tue Nov 18, 2014 1:26 pm

Не треба туговати, него се треба молити за своје најрођеније да Господ додели њима анђеоско насеље. То се тражи. А тугом се ништа не постиже. Себи се здравље ремети и својом тугом ремети мир душама који су оне добиле од Господа.
Зато треба да будемо молитвени, да се молимо за своје рођене. Зато не треба да тугујемо.
Туговати за своје рођене који су отишли Господу није Хришћански - то је незнабожачки. Ми се овде припремамо за вечни живот.
Треба да будемо благодарни, захвални Богу за оне које Господ узима Себи.
Ако се нису благовремено покајали ми треба да се молимо од срца Господу да им опрости грехе, јер нема греха неопростивог, осим греха непокајања.
За оне који нису стигли да се покају ми морамо да чинимо добра дела за спомен и за покој душама њиховим, јер то се прима пред Богом.
Једино Господ може да ослободи душу од мислених уза у које је она запала још у овом животу и прешла са тим пакленим особинама у вечност.
Једино Бог може да ослободи душу. Зато, благо мени, треба да се молите за своје ближње који су се упокојили, чините милостињу и добра дела у њихово име.
Највише што можемо да учинимо за наше миле и драге који су Богу отишли да се молимо Богу, и тамо где се сваки дан служи света Литургија да се молимо за њихов покој, и да дамо имена наших ближњих да се помињу на Литургију и да молимо свештенике и монахе да се моле за покој њихових душа.
старац Тадеј
Назад на врх Go down
гордана
нови члан
нови члан
avatar

Female
Број порука : 16
Година : 51
Локација : doboj
Члан од : 06.06.2012

ПорукаНаслов: Re: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   Fri Jun 12, 2015 9:50 am

Не треба туговати за умрлима, већ се треба Господу молити да им Он да јеванђелска насеља. Туга све ремети. Она омета мир који су они добили од Господа. Зато треба да будемо молитвени, јер туговати за својим рођенима није хришћански. То је незнабозачки. Ми се овде припремамо за вечни живот. Треба да смо благодарни Богу. Треба да се молимо Господу да им опрости грех и да чинимо добра дела за спомен. То се прима. Само Господ може да ослободи душу од паклених уза. Зато највише да се молимо Богу и тамо где има свакодневна Литургија да се моле за покојне.
Отац Тадеј

Назад на врх Go down
maarriijjaa
нови члан
нови члан
avatar

Female
Број порука : 36
Година : 28
Локација : BiH
Члан од : 03.12.2011

ПорукаНаслов: Re: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   Fri Aug 07, 2015 7:10 am

Prolaze dani ,mjeseci ...godine ....
Vrijeme prolazi ,ali bol ostaje ....
Nedostajanje boli ....
U duši hladnoća na svaki pomisao na drage i voljene osobe ,kojih nema više među nama živima...
Treba mnogo ,mnogo proci, da bi čovjek mogao shvatiti i prihvatiti ,da ih nikada više nećeš zagrliti i vidjeti draga bića ..
OTIŠLI SU ,negdje gdje se ode ZAUVIJEK,tamo gdje si ih isprati sa riječima....

"ZBOGOM I OPROSTI...
Oprosti mi na svemu propuštenom ,na svemu onome što nisam znala i umjela pružiti...Oprosti ,jer nisam znala koliko može boljeti...OPROSTI...."

Otišli su naši voljeni ali nikada zauvijek ..
Oni su u našim mislima ,u našim svakodnevnim djelima ,našim sjećanjima ...
Ostale su uspomene koje rado grlim svaki dan...
Nema vas ,ali ste ipak tu..
ZAUVIJEK U SRCIMA NAS KOJI VAS VOLE I RADO SJEĆAJU емотикон heart

Počivali u miru Božjem !

Назад на врх Go down
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ   

Назад на врх Go down
 
ОПШТИ ПОМЕНИ УМРЛИХ
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Pravosljavlje Forum :: ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ :: IN MEMORIAM-
Скочи на: